جمعه, 13 تير 1404

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

  • ساعت : ۰۰:۰۰
  • کد خبر : ۸۲۴۷۵
خصوصیات زراعی و توصیه های فنی برای رقمهای گندم و جو از زبان مهندس دستفال

خصوصیات زراعی و توصیه های فنی برای رقمهای گندم و جو از زبان مهندس دستفال

منوچهر دستفال از محققین ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی داراب خصوصیات زراعی و توصیه های فنی برای رقمهای گندم و جو مناسب کاشت در مناطق گرم و خشک استان فارس  را بیان نمود.

گندم مهرگان: دارای عملکرد بالا، تحمل به بیماری زنگ زرد، زنگ قهوه ای، زنگ سیاه، متحمل به ریزش دانه و خوابیدگی بوته، جزء رقم های زودرس و متحمل به خشکی و کم آبی. تاریخ کاشت مناسب گندم مهرگان برای مناطق نیمه گرم استان فارس از 20 آبان تا آخر آذر و  برای مناطق گرم از 25 آبان تا 25 آذر میباشد. گندم مهرگان برای تاریخ کاشتهای تأخیری در تناوبهای زراعی ذرت-گندم، پنبه-گندم و برنج- گندم و شرایط خشک و کم آب مناسب است و دارای سازگاری وسیع در اقلیم گرم تا نیمه گرم بوده و جایگزین مناسبی برای رقمهای قدیمی گندم نان است .

گندم برات: دارای عملکرد بالا، تحمل به بیماری زنگ زرد و زنگ سیاه، تحمل به ریزش دانه و خوابیدگی بوته، نسبتا زودرس و پرپنجه است.  تاریخ کاشت مناسب گندم برات برای مناطق نیمه گرم استان فارس از 20 آبان تا آخر آذر و برای مناطق گرم استان از 25 آبان تا 25 آذر ماه است. گندم برات دارای سازگاری وسیع و مطلوب در اقلیم گرم تا نیمه گرم بوده و جایگزین مناسبی برای ارقام قدیمی گندم نان است .

گندم خلیل: دارای عملکرد بالا، تحمل به بیماری زنگ زرد، زنگ قهوه ای، زنگ سیاه، متحمل به ریزش دانه با پنجه دهی زیاد و نسبتا دیردرس است. تاریخ کاشت مناسب گندم خلیل برای مناطق نیمه گرم از 20 آبان تا 20 آذر و مناطق گرم از 20 آبان تا 15 آذر بوده و مناسب کاشت درشرایط زراعی بدون تنش و نرمال با آبیاری کافی، تغذیه مناسب و تاریخ کاشت به موقع است. برای اجتناب از خوابیدگی بوته میزان بذر نسبت به ارقام رایج باید حدودا 15 %کمتر باشد .

گندم شوش: دارای عملکرد بالا، پنجه دهی خیلی زیاد، حساسیت به خوابیدگی بوته، تحمل به بیماری زنگ زرد، زنگ قهوه ای، تحمل به ریزش دانه و گرمای آخر فصل میباشد. گندم شوش از نظر دوره رسیدگی جزء رقم های میانرس است. تاریخ کاشت مناسب گندم شوش برای مناطق نیمه گرم استان فارس از 20 آبان تا  20 آذر و مناطق گرم از 20 آبان تا 15 آذر است و می بایست از کاشت در تاریخ های تأخیری اجتناب شود. میزان بذر آن نسبت به ارقام رایج باید حدودا 15 %کمتر در نظر گرفته شود. گندم شوش برای کاشت در شرایط شور مناطق گرم و  

خشک مناسب است .

گندم چمران2 :دارای عملکرد بالا٬ تحمل به بیماری زنگ زرد، زنگ قهوه ای، زنگ ساقه، مقاومت به ریزش دانه و خوابیدگی بوته میباشد و از  نظر طول فصل رشد جزء رقم های میانرس میباشد. تاریخ کاشت مناسب گندم چمران2 برای مناطق نیمه گرم از 20 آبان تا 20 آذر و مناطق  گرم از 20 آبان تا 15 آذر است. چمران2 عموما مناسب کاشت در شرایط زراعی نرمال و مطلوب با آبیاری و تغذیه مناسب، خاک حاصلخیز و  تاریخ کاشت به موقع بوده و یکی از ارقام مناسب برای کاشت در شرایطی است که احتمال خوابیدگی بوته زیاد می باشد، از جمله کاشت در  سامانه آبیاری بارانی و مناطق بادخیز .

گندم سیروان: دارای عملکرد بالا، تحمل به بیماری زنگ زرد، زنگ قهوه ای، زنگ سیاه، نسبتا حساس به ریزش دانه و خوابیدگی بوته، تحمل به  ریزش دانه با پنجه دهی زیاد و نسبتا زودرس است. تاریخ کاشت مناسب گندم سیروان برای مناطق نیمه گرم از 20 آبان تا آخر آذر و مناطق گرم از 20 آبان تا 15 آذر است. برای اجتناب از خوابیدگی بوته میزان بذر آن نسبت به ارقام رایج باید حدودا 15 %کمتر باشد .

گندم دوروم شبرنگ: دارای عملکرد بالا، تحمل به زنگ زرد، حساسیت نسبی به بیماری باکتریایی خوشه صمغی و مقاومت به ریزش دانه بوده و جزء رقم های دوروم زودرس میباشد. تاریخ کاشت مناسب دوروم شبرنگ برای مناطق نیمه گرم از 20 آبان تا 20 آذر و مناطق گرم از 20 آبان  تا 15 آذر میباشد. میزان مصرف بذر گندم شبرنگ مثل سایر رقم های دوروم 10 %و میزان مصرف کود اوره 15 % بیشتر از ارقام معمولی گندم نان است. برای تولید محصول استاندارد صنایع غذایی ماکارونی، مدیریت مزرعه باید کاملا بدون تنش و نرمال باشد تا مقطع دانه شیشه ای بشود .

جو اکسین: شش ردیفه، زودرس، دارای عملکرد بالا، تحمل به خوابیدگی بوته، تحمل به خشکی و کم آبی و تحمل به بیماری برگی هلمنتسپوریوم است. تاریخ کاشت مناسب جو اکسین در مناطق گرم از 5 آذر تا 25 آذر و در مناطق نیمه گرم از اول آذر تا آخر است. جو اکسین دارای سازگاری وسیع در مناطق گرم و خشک استان فارس است و برای شرایط کم آبی مناسب است. جو اکسین بصورت قصیل قابل کاشت است .

جو نیمروز (تروپی): دو ردیفه، زودرس، دارای عملکرد بالا، تحمل به خوابیدگی بوته، مقاومت به خشکی و کم آبی و تحمل به بیماری برگی  

هلمنتسپوریوم است. تاریخ کاشت مناسب جو نیمروز در مناطق گرم از 5 آذر تا 25 آذر و در مناطق نیمه گرم از اول تا آخر است .

امتیاز :  ۴/۳۰ |  مجموع :  ۳۳

برچسب ها