Tuesday, February 4, 2025
  • time : 00:00
  • news code : 107367
اصول گرده افشانی نخیلات از زبان دكتر زرگری رئیس ایستگاه تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی جهرم

اصول گرده افشانی نخیلات از زبان دکتر زرگری رئیس ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهرم

به گزارش روابط عمومی ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهرم، دکتر حمیدزرگری رئیس این ایستگاه در مورخ 20/01/1398در مصاحبه ای با صدا و سیمای مرکز فارس واحد جهرم اصول گرده افشانی نخیلات را تشریح نمود.

وی گفت: گرده افشانی از جمله مهم ترین و حساس ترین عملیات به زراعی خرما است که نقش بسیار مهمی هم در تولید میوه و هم در بهبود کمیت و کیفیت آن دارد. درخت خرما گیاهی دو پایه است و گل های نر و ماده آن بصورت جداگانه روی پایه های متفاوت تولید می شود معمولاً پس از ظهور اسپات های نر و ماده با آغاز شکافتن اسپات های ماده عملیات گرده افشانی آغاز می شود.

گرده افشانی نخل به وسیله ی انسان، زنبور عسل و باد صورت می گیرد که بهترین روش گرده افشانی توسط انسان می باشد. در این عملیات اسپات گل نر از درختان نر جدا و توسط فردی بنام ماهر (موهر) با قراردادن خوشچه ی گل نر در گل آذین ماده و بستن آن و همچنین گرده افشانی تکمیلی بوسیله ی کیسه ی نخی حاوی گرده و دانه ی گل نر انجام می شود. عملیات گرده افشانی نخیلات با توجه به شرایط آب و هوایی مناطق خرماخیز استان فارس از اسفند تا اردیبهشت انجام
می گیرد. درخت خرما در 13شهرستان جنوبی استان فارس کشت می گردد.

وی در پایان توصیه های کاربردی جهت افزایش عملکرد و کیفیت محصول خرما به باغداران اعلام نمود.

1ـ گرده افشانی با گرده سازگار و دارای قوه ی نامیه انجام گیرد.

2ـ زمان مناسب گرده افشانی صورت گیرد که مناسب ترین زمان برای بیشتر ارقام خرما 1 تا 4 روز بعد از بازشدن اسپات گل آذین ماده می باشد.

3ـ در ساعت و درجه حرارت مناسب، گرده افشانی انجام شود. بهترین ساعت گرده افشانی از ساعت 10 صبح الی 3 بعدازظهر روز آفتابی و یا دمای 22 ـ32درجه سانتیگراد می باشد.

با توجه به اینکه استان های خرماخیز فارس و خوزستان دچار سیل و بارندگی های شدید شده اند به نخل کاران عزیز این مناطق توسعه کرد که چنانچه شش ساعت قبل و بعد از گرده افشانی باران شدید در منطقه باریده باشد بایستی نسبت به انجام مجدد گرده افشانی نخیلات اقدام نمایند.

Average :  3.83 |  Submitted :  6

Tags