معرفی گیاه کینوا
کینوا با نام علمی Chenopodium quinoa Willd.، (2n=4x=36) شبهغلهای دو لپهای و يكساله از خانواده تاج خروس بوده كه معمولا به منظور محصول دانه كشت ميشود. ولي از برگهاي جوان آن هم به عنوان سبزي تازه و يا پخته استفاده ميشود. برخي ژنوتيپها نيز كاربرد كشت علوفهاي دارند. كينوا بومي كوههاي آند در بوليوي، شيلي و پرو است. به پيشنهاد چند كشور از جمله بوليوي، پرو و جمهوري آذربايجان و با تصويب مجمع عمومي سازمان ملل متحد سال ٢٠١٣ را به نام كينوا نامگذاري كردند. علاقه به کشت کینوا به دلیل انعطاف پذیری زراعی، افزایش تقاضای مصرفکنندگان و خصوصیات تغذیه ای آن در دنیا در حال افزایش است. تغيير آب و هواي ايران به سمت گرم و خشك و شور شدن تدريجي خاكهاي زراعي كشور از يك سو و تحمل بالاي گياه كينوا در مقابل خشكي و شوري از سوي ديگر، بيانگر منطقي براي استفاده از كينوا به عنوان يك گياه مناسب براي رسيدن به كشاورزي پايدار، تغذيه مناسب و توليد صنعتي است. فائو به شرط مديريت زراعي خوب كينوا عملکرد را بين ٣ تا ٤ تن در هكتار پيشبيني كرد. با افزایش تولید پایدار کینوا و دامنه جغرافیایی کشت آن، اصلاح کینوا به تنوع ژنتیکی گسترده برای توسعه کشت و سازگاری آن به اکوسیستمهای کشاورزی جدید و تنوع آب و هوایی کمک مینماید.
ژنوتيپهاي زراعي موجود در كشور با توجه به منطقه و زمان كشت، طول دوره رشدي حدود ٨٠ تا ١٧٠ روز را دارا هستند. مهمترین این ژنوتيپها Titicaca،Giza1،Q12،Q26،Q29، Red Carina وSajama است. افرادی که به مواد غذایی دارای گلوتن حساسیت دارند میتوانند از کینوا استفاده کنند.کینوا فاقد گلوتن است و سرشار از مواد مغذی است. این محصول به دلیل نداشتن گلوتن، جایگزینی مناسب به جای برنج و دیگر غلات است.
بذرهای تجاری با سه رنگ سفید، قرمز و سیاه مشخص می شوند. حداقل 66 رنگ مختلف بذر برای این نمونه در مجموعه ملی کینوا در بولیوی، (بزرگترین بانک بذر) گزارش شده است.