پنج‌شنبه, 22 آذر 1403

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

  • ساعت : ۰۰:۰۰
  • کد خبر : ۱۳۰۷۶۹
رییس مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان فارس در گفت و گوی اختصاصی با تماشا:

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس در گفت و گوی اختصاصی با تماشا:

تشریح جدید ترین دستاوردهای آموزشی و پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی در فارس

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس جدید ترین دستاوردهای این سازمان در حوزه آموزش و پژوهش را تشریح کرد.

ابراهیم زارع در گفت و گوی اختصاصی با تماشا ابتدا به فعالیت های مرکز تحقیقات در حوزه آموزش اشاره کرد و گفت: جدید ترین اتفاق ایجاد اولین هنرستان فنی حرفه ای کشاورزی در جنوب ایران بود که وابسته به  وزارت جهاد کشاورزی است و امسال با ثبت نام 25 هنرجو در پایه دوم متوسطه در رشته صنایع غذایی شروع به فعالیت کرد. او ادامه داد به دنبال این هستیم که رشته گل و گیاهان آپارتمانی را نیز در آینده اضافه کنیم.

زارع اضافه کرد: تا امسال  8 هنرستان وابسته به  وزارت جهاد کشاورزی در کل کشور داشتیم که امسال 16 هنرستان دیگر اضافه شد. ما برای  واحد آموزشی مرودشت نیز مجوز گرفتیم و به دلیل اینکه دیر به ما اعلام گردید فرصت جذب هنرجو برای این سال تحصیلی پیدا نکردیم.

این مقام مسئول به علت تاسیس هنرستان های کشاورزی نیز اشاره و خاطرنشان کرد: در بخش کشاورزی از بُعد نیروی انسانی دو معضل داریم یکی بالا بودن سن کشاورزان که متوسط سن آنها بالای 50 سال است و دیگری بی سوادی و کم سوادی آنها لذا برای جبران این موضوع وزارت جهاد کشاورزی رسالت تربیت کشاورزان آینده را برای خود تعریف کرده است با این هدف که بتواند نیروی جدید، جوان و باسواد را به بخش کشاورزی تزریق کند.

زارع اظهار داشت: تجربه نشان داده بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاه ها در حوزه کشاورزی جذب بخش کشاورزی نمی شوند اما فردی که از دوران مدرسه با بخش کشاورزی آشنا می شود؛ بهتر نتیجه می دهد و پیش بینی  وزارت جهاد کشاورزی این است که کسانی که جذب هنرستان های کشاورزی می شوند با شیوه های مختلف از آنها حمایت کند.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس در خصوص علت تاسیس هنرستان کشاورزی و صرفا رشته تحصیلی صنایع غذایی  گفت: زنان روستایی در مناطق روستایی و عشایری نقش بزرگی در فرآوری محصولات کشاورزی دارند و ما در این حوزه با دو مساله مواجه هستیم؛ یکی بالا بودن ضایعات و دیگری پایین بودن ارزش محصولات.

او ادامه داد: وقتی محصول کشاورزی تبدیل به محصول فرآوری شده گردید، قطعا یک ارزش افزوده پیدا می کند، لذا ما در استان فارس رشته صنایع غذایی را تاسیس و راه اندازی کرده و پیش بینی هنرستان شبانه روزی را نیز کرده ایم، اما امسال به دلیل شرایط خاصی که حاکم است نتوانستیم به صورت شبانه روزی هنرجو بگیریم.

زارع افزود:  امسال به صورت روزانه شروع کرده اما خوابگاه را نیز پیش بینی کردیم تا از سال آینده به صورت شبانه روزی هنرجو جذب کنیم و از روستاها دختران را مستقر کنیم.

در ادامه این گفت و گو زارع به جدیدترین نتایج حوزه پژوهش در مرکز تحقیقات نیز اشاره کرد و گفت: طرح یاوران تولید از بهار امسال کلید خورد و در طی تابستان بازدیدها و گزارش های خوبی داشتیم که منجر به رفع برخی مشکلات شد.

او خاطرنشان کرد: مثلا دلایل ریزش گل آذین در انجیر یکی از معضلات امسال  در استان فارس بود یا آفات و بیماری گیاهی در شمال فارس، که با اجرایی شدن طرح مذکور منجر به تهیه دستورالعمل و برنامه ریزی شده تا در طول دوران رشد محصولات شتوی این کارها ادامه پیدا کند.

زارع همچنین گفت: کار جدید دیگر بحث اصلاح آرایش بوته و هرس در باغات دیم منطقه دشمن زیاری و کهمره است. در باغات منطقه انگورهای دیم 2 بازوی بزرگ دارد که انگور زیر آن می ماند و به دلیل تماس با خاک در روش باغداری بومی آلوده می شد؛ لذا برای این بازوها حالت داربستی پیش بینی شده است.این مقام مسئول ادامه داد: این کار 2 اثر خوب داشته؛ اول میزان محصول را به مقدار زیادی افزایش داده  و کیفیت آن را نیز بالا برده است و بنا به گفته یکی از باغداران با این کار، محصولش سه برابر شده است.

او افزود: کار جدید دیگر بحث بستر کاشت در گلخانه ها است. ما در کشور در این زمینه وابستگی داریم لذا با استفاده از مواد داخلی بستر کاشت های مختلف را انتخاب و به بستری رسیدیم که کارایی خوبی داشته و قیمت آن نیز نسبت به نوع خارجی مناسب تر است و در هفته پژوهش سال جاری از آن رونمایی می شود.

زارع همچنین گفت: از اقدامات نوین دیگر  بحث تولید سویا و ذرت در استان فارس است. در استان فارس طرحی در حال اجراست تحت عنوان نظام های زراعی گندم بنیان که  2 قسمت دارد یکی پژوهشی و دیگری آموزشی و ترویجی. ما در یکی از شهرستان ها طرحی را انجام می دهیم که 2 ویژگی دارد یکی تناوب های زراعی مختلف را امتحان می کنیم که  6 روش مختلف دارد و دیگری اینکه  نوع آبیاری آن قطره ای است.

او ادامه داد: این طرح میزان مصرف بذر را 100کیلو گرم نسبت به آنچه کشاورزان در روش سنتی انجام می دهند کمتر کرده است یعنی هزینه تولید کاهش یافته است و حتی در بعضی سناریوها میزان کود ازته و اوره نیز 50 درصد صرفه جویی شده ضمن اینکه در مصرف آب نیز 50 درصد صرفه جویی شده است.

زارع خاطرنشان کرد: ما امروز در کشور در تولید سویا با کمبود مواجه هستیم و در این کار یکی از سناریوها کاشت سویا است که نتایج بسیار خوبی داده است؛ اول اینکه در عملکرد میزان تولید گندم نزدیک 6 هزار و 700کیلو داشتیم که بسیارمطلوب بود دوم اینکه در شرایط کشت مستقیم به عملکرد بین 2300تا 3300کیلوگرم سویا دست پیدا کنیم که دستاورد بسیار بزرگی است و نشان داد ما می توانیم سویا را در مناطق معتدل فارس به روش کشت مستقیم بکاریم و محصول خوبی هم برداریم.

او ادامه داد: در این روش حدود 3 هزار متر مربع نیز آب کمتری استفاده شد، ضمن اینکه هم در آمد خوبی برای کشاورزان دارد و هم نیاز کشور را در ایجاد امنیت غذایی تامین می کند.

زارع خاطرنشان کرد: نتیجه خوب دیگر این آزمایش این بود که در کشت مرسوم باید 5 یا  6 بار ماشین آلات و ادوات کشاورزی به کار گرفته شود تا یک بستر برای کشت فراهم شود، اما با اجرای این طرح  علاوه بر اینکه نیاز به سوزاندن بقایای گیاهی نیست، تردد ماشین آلات هم در زمین را کمتر شده و از لحاظ اقتصادی به نفع کشاورزان است.

این مقام مسئول اقدام نوین دیگر را ایجاد سایت تولید علوفه های جایگزین در شهرستان پاسارگاد عنوان کرد و گفت: در این مزرعه 11 رقم ذرت 3 رقم ارزن  3رقم سویا و 3 رقم سُرگوم در تابستان کشت کردیم و الان برداشت محصولات علوفه ای آن آغاز شده و ما نیز در آزمایشگاه کیفیت محصول را اندازه گیری می کنیم و هدف اجرای طرح ذکر شده ایجاد تنوع در علوفه های مورد نیاز تعلیف و تغذیه دام است.

امتیاز :  ۰ |  مجموع :  ۰

برچسب ها