معرفی مرکز فارس

تاریخچه و معرفی

تحقیقات کشاورزی در استان فارس سابقه طولانی دارد. با این وجود، تحقیقات منسجم در قالب یک مرکز در سال 1332 در شهر زرقان با تحقیقات چغندرقند آغاز شد و شش سال بعد ایستگاه تحقیقاتی داراب راه اندازی شد. این دو بخش تحقیقاتی عمدتاً با ارقام بذر پرمحصول سازگار با شرایط اقلیمی منطقه سروکار داشتند. در دهه چهل شمسی، فعالیت های تحقیقاتی دیگری از جمله آفات و بیماری های گیاهی و منابع طبیعی آغاز شد، و بعدتر با پیوستن فعالیت های پژوهشی و آموزشی در قالب یک مجموعه، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس کار خود را آغاز کرد. در حال حاضر ساختمان اصلی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس در شیراز واقع شده است ایستگاه های تحقیقاتی وابسته در زرقان، اقلید، داراب، استهبان، مرودشت، جهرم، علی آباد پاسارگاد، کوثر فسا، نی ریز و کازرون مستقر هستند.

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس دارای بخش های تحقیقاتی از جمله «علوم زراعی و باغی»، «گیاهپزشکی»، «خاک و آب»، «اصلاح و تهیه بذر چغندرقند»، «فنی و مهندسی کشاورزی»، «منابع طبیعی»، «حفاظت خاک و آبخیزداری»، «علوم دامی»، «علوم اقتصادی، اجتماعی و ترویج» است. پرسنل این مرکز بیش از 300 نفر هستند که بیش از 90 نفر از آنها هیئت علمی هستند.

 

مأموریت و وظایف

به طور کلی، مأموریت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس ترویج، ساده‌سازی، هماهنگ‌سازی و تنظیم کلیه جنبه‌های تحقیقاتی در توسعه کشاورزی و همچنین ترویج کاربرد یافته‌ها و فناوری‌های تحقیقاتی در استان فارس است. تحقیقات کاربردی پایه، استراتژیک و مبتنی بر نیاز مناطق خاص در کشاورزی، باغبانی، مهندسی کشاورزی، جنگلداری، مرتعداری، دامپروری، شیلات و سایر زمینه های وابسته در این مرکز برای توسعه فناوری های مرتبط با جامعه کشاورز برای امنیت غذایی، افزایش درآمد کشاورزان و تولیدکنندگان و تولید پایدار انجام می شود. همچنین منابع انسانی واجد شرایط آکادمیک از طریق برنامه های کاربردی و دانشگاهی مختلف در شاخه های مختلف کشاورزی و علوم وابسته توسعه می یابد. این مرکز بازوی تحقیقاتی سازمان جهادکشاورزی استان فارس است و راهنمایی های فنی لازم را برای توسعه و بهبود کشاورزی در استان به دانشکده های کشاورزی، سازمان ها و موسسات دولتی و خصوصی ارائه می کند.

برنامه های تحقیقاتی اصلی این مرکز شامل تحقیق در مورد ارقام و منابع ژنتیکی گیاهی سازگار با شرایط محلی، اجرای تحقیقات در تعیین مناسب ترین روش های تولید محصول در شرایط مختلف محیطی استان، افزایش بهره وری استفاده از منابع، حفاظت از منابع طبیعی، مراتع و جنگل ها، تحقیق در جنبه های مختلف فرآوری مواد غذایی و کاهش تلفات پس از برداشت است. علاوه بر این، اقدامات قابل توجهی برای به حداقل رساندن آلودگی های زیست محیطی ناشی از فعالیت های کشاورزی، شناسایی، حفاظت، احیا، بهره برداری و مدیریت پایدار جنگل ها، مراتع و بیابان ها و ارزیابی اجتماعی-اقتصادی پروژه های تحقیق و توسعه کشاورزی و منابع طبیعی انجام شده است.


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0