برگزاری نخستین همایش استانی نهضت ساماندهی و توسعه گلخانه های فارس (پروژه توسعه تولید در محیط های کنترل شده)
در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس
با حضور دکتر حسن پور رییس سازمان نظام مهندسی کشور، دکتر بنی عامری مجری طرح توسعه گلخانه های کشور، دکتر قاسمی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، دکتر زارع رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، دکتر بنی عامری مجری طرح توسعه گلخانه های کشور، مهندس حسینی فر رئیس انجمن گلخانه داران کشور، حجت الاسلام قائمی مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، دکتر پژمان معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، مهندس کجوری مدیر سرمایه گذاری سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، مهندس طلعتی مشاور عالی رئیس سازمان، رزاق منش مدیرشعب بانک کشاورزی استان فارس، مهندس محمدی قائم مقام معاونت تولیدات گیاهی، مهندس پاکاری مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی فارس، دکتر اسلامی مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی، کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی فارس و بهره برداران توسعه گلخانه ها در استان فارس درسالن همایش های مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس طی دو روز دوشنبه و سه شنبه 17 و 18 تیر 98 برگزار شد.
دکتر قاسمی در این همایش بیان داشت :
مهمترین نهاده تولید آب می باشد که در گلخانه با محیطی کنترل شده می باشد تبخیر و تعرق در این محیط کنترل شده می باشد و میزان آب مصرفی جهت تولید هر کیلوگرم محصول که بهره وری از آب می باشد کمتر است و با مصرف آب کمتر محصول بیشتری را در محیط گلخانه می توان تولید نمود. به نحوی که به ازای آب مصرفی در گلخانه می توان ۵ تا ۱۵ برابر محصول بیشتری نسبت به فضای باز تولید می شود در محیط های کنترل شده گلخانه ها آفات و بیماری ها کمتر است و امکان کنترل به دلیل محدود بودن محیط راحت تر می باشد و انتظار این است که از سموم کم خطر و به میزان کمتر استفاده شود و همچنین مبارزه بیولوژیک در این محیط بهتر انجام می شود.
همچنین سرمازدگی، گرمازدگی و نوسانات اقلیمی نیز در گلخانه ها راحت تر می باشد اشتغال زایی بیشتر، خالی نشدن بازار از محصول در فصول مختلف، استمرار تولید، کنترل آفات و بیماری ها و ... از دیگر مزایای گلخانه ها می باشد.
قبل دولت فعلی سطح گلخانه های استان فارس ۱۳۶ هکتار بوده است که با تلاش های انجام شده این دولت در حال حاضر سطح گلخانه های استان فارس ۵۵۰ هکتار می باشد با توجه به شرایط آبی در استان فارس ما به دنبال انتقال ۸۰ هزار هکتار سبزی و صیفی از فضای باز به ۷۰۰۰ هکتار سبزی و صیفی در گلخانه هستیم و بیشترین تعهد در این زمینه را در کشور استان فارس داراست، حریم های گلخانه تا حدود زیادی از بین رفته اند و بهترین تسهیلات توسعه روستایی ۶ درصد اولویت با توسعه گلخانه می باشد و همچنین تسهیلات بند الف تبصره ۱۸ که منابع استانی و ملی است که این تسهیلات در مناطق غیر برخوردار ۷ درصد و در مناطق برخوردار ۹ درصد می باشد.
در پایان قاسمی خبر داد: با کمترین نرخ سود ممکن این تسهیلات به توسعه گلخانه ها اختصاص داده شده است، همچنین ما در باغات به دنبال ایجاد سایه بان هستیم زیرا که با اجرای این مهم ۴۰ درصد نیاز آبی گیاه کم می شود.
در ادامه این همایش بزرگ، دکتر پژمان معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت:
برگزاری همایش نهضت ساماندهی و توسعه گلخانه ها فرصت مناسبی برای ترغیب کشاورزان پیش رو و علاقه مندان احداث گلخانه خواهد بود، که با همکاری صمیمانه مدیر محترم مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی، مدیر محترم ترویج و مشارکت های مردمی، روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی فارس، مدیران محترم جهاد کشاورزی شهرستان ها، مدیریت باغبانی سازمان و مجری طرح توسعه گلخانه ها در استان، اعضای کمیته گلخانه و همکاران این مدیریت ها به ویژه همکاران پشتیبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس و همکاری اعضای محترم کمیته علمی به ویژه دکتر ایزدی و شیروانیان، مشارکت بخش خصوصی در ارائه تجهیزات و لوازم و مواد زنجیره تولیدات گلخانه ای در نمایشگاه مربوط، انجمن گلخانه سازان کشور و مقامات و مسئولین کشوری و استاتی مرتبط با موضوع به بهترین شکل ممکن اجرا شد و رضایت شرکت کنندگان به ویژه بهره برداران گرامی که تا آخرین لحظه های این همایش دو روزه حضور فعال داشتند را به همراه داشت.
دکتر زارع رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس
اینگونه ادامه دادکه:
امروز با وجود متخصصین و اعضاء هیأت علمی در رشته های مختلف کشاورزی و به ویژه رشته زارعی باغی در دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز و مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس کمبود دانش فنی در کشت های گلخانه ای رفع شده است. سیاست سازمان جهاد کشاورزی و نیز رسالت این مرکز تشویق کشاورزان و بهره برداران این بخش روی آوردن به کشت های گلخانه ای و احداث گلخانه است.
آن مقام مسئول ادامه داد: با این رویکرد حداکثر بهره وری آب که مهمترین دغدغه بخش کشاورزی، کشاورزان و باغداران استان پهناور ما است رفع خواهد شد ، همچنین در وحله اول از بهره برداران و تولیدکنندگان خواست تا فرصت را غنیمت بشمارند و از شرایط ایجاد شده در این زمینه استفاده بهینه بنمایند.
وی افزود: با وجود رفع دانش فنی که ابتدای کلام عرض شد در ایجاد و احداث گلخانه ها مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس نیز اقدام به فراخوان بهره برداران این بخش و امر آموزش آنها در زمینه های مختلف کشاورزی به ویژه کشت های گلخانه ای نموده و خواهد نمود.
در این راستا گفت: در امر آموزش کاردانش نیز به تربیت دانش آموزان در رشته های مختلف و از جمله کشت گیاهان گلخانه ای و همچنین گیاهان دارویی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس مبادرت ورزیده و گام مثبتی جهت سیاست های بروز سازمان جهاد کشاورزی استان فارس برداشته است .
همچنین وی از بهره برداران خواست تا از نمایشگاه فن آوری های نوین گلخانه که طی این دو روز فعالانه در محوطه ورودی اول مرکز دایر گردیده بازدید نموده و کمال بهره برداری و استفاده ممکن از آن را داشته باشند.
این همایش دو روزه در ساعت 14 روز 18 تیر 98 با تشکیل پنل پرسش و پاسخ به کار خود پایان داد.